| |

Hoera: zwanger! Krijg geen spijt zoals ik… ga je zwangerschap vastleggen!

Je zwangerschap vastleggen klinkt misschien overdreven, maar deze bijzondere fase in je leven wordt, gek genoeg, uiteindelijk toch een vage herinnering. Zwanger zijn is een onvergetelijke reis vol veranderingen, zowel fysiek als emotioneel. En als ik terug kon gaan in de tijd dan zou ik deze speciale periode hebben vastgelegd in een zwangerschapsdagboek. Helaas wist ik, toen ik zelf zwanger was, niet eens van het bestaan van zo’n boek af. Zo jammer…

Twee kinderen met een groot leeftijdsverschil

Achteraf gezien zou ik dus zeggen: ga je zwangerschap vastleggen! Hoe leuk is het als je later met je eigen kinderen door je zwangerschapsdagboek kunt bladeren? Wij hebben zelf twee dochters 👨‍👩‍👧‍👧, met een groot leeftijdsverschil van zeven jaar. Voor ons destijds een bewuste keuze. Dat hoor je natuurlijk niet vaak, maar na de geboorte van onze eerste waren we nog niet meteen ’toe aan een tweede’. En het duurde best lang voordat dat wel weer zo was. We wisten wel dat we graag nog een tweede kindje wilden, alleen nog niet wanneer.

Waarom niet gewoon even in de tropen jaren?

Maar waarom kozen wij ervoor om zo lang te wachten met een tweede kindje? Waarom niet twee of drie jaar ertussen, even in de tropen jaren 🌴 en dan heb je daarna je vrijheid weer terug? Dit hoorden we vaak om ons heen. Heel slim bedacht door de meeste mensen, I agree. Want ja, onze vrijheid hebben wij, na twaalf jaar opvoeden, nu nog steeds een hele tijd niet terug. En toch besloten wij het anders te doen.

Wij zijn gewoon super eigenwijs, en dat is niet altijd handig…

Ik denk dat dat ook gewoon een beetje de aard van het beestje is. Mijn man en ik zijn gewoon eigenwijs. Wij trouwden al op ons twintigste 💍, woonden eerst twee jaar anti-kraak, mijn man zat nog op school en ik was net klaar. We hadden geen rijbewijs, geen auto, en, zoals je vast kunt raden: geen cent te makken. Meer hierover kan je lezen op onze ‘Over Ons‘ pagina.

Dit zijn wij! Deze foto is genomen in 2021 in het kindvriendelijke HUP Hotel!

Je eerste kindje is ‘live changing’

Na ons anti-kraak avontuur kregen we een baan, een auto 🚙 en uiteindelijk ook een sociale huurwoning in een flatje. We hadden een paar jaar gereisd, maar lang en veel was het niet. Na vier jaartjes met z’n tweetjes (en uiteindelijk ook twee katten 🐈), kregen we onze eerste dochter: Hannah. Het was een mooie maar ook een intensieve tijd.

Financieel is het echt wel andere koek!

Ik was nog maar net een paar jaar aan het werk als ondernemer en ineens kon ik geen freelance werk buiten de deur meer doen. En we kregen te maken met: wie werkt wanneer? Gelukkig heb ik lieve schoonouders die graag een dagje wilde oppassen. Maar al snel bleek dat ik toch minder moest gaan werken. Dat vroeg om een behoorlijke aanpassing en financieel was het echt wel andere koek dan met z’n tweetjes.

Ik denk dat wij daar, omdat we toch best jong en impulsief waren, gewoon niet goed over hadden nagedacht. Ik had nog allerlei grote muziekdromen en dromen voor mijn bedrijf 🌈 💫 en wilde eigenlijk niet met dit alles stoppen. Dat heb ik ook niet gedaan, maar het was wel altijd een puzzel en twee keer zo hard werken om iets voor elkaar te krijgen.

De tweede zwangerschap maakte ik wat ‘bewuster’ mee

Na zeven jaar werd ik weer zwanger. Onze tweede kwam er dan toch nog aan! We hadden inmiddels ergens anders (eind-de-lijk) een eigen huis gekocht 🏠. Een lang verhaal, want ook dit valt niet mee als freelance illustrator en parttime fotograaf. Hier schrijf ik later nog wel eens over in een aparte blog 😉.

Helaas had ik deze zwangerschap ook niet vastgelegd in een zwangerschapsdagboek, want ik wist nog steeds niet dat zoiets bestond! Hoe dan ook, dit keer had ik de zwangerschap denk ik veel bewuster meegemaakt. Ik wist wat een tweede kindje erbij zou betekenen. En ook omdat ik er rekening mee hield dat dit misschien wel de laatste zwangerschap zou zijn.

De ontwikkeling van het Zwangerschapsdagboek!

In 2019 werd Evi, onze tweede dochter, geboren. Precies rond die tijd was ik met HEE Goodies begonnen. Op dat moment maakte ik voornamelijk posters, kaarten en kalenders. De invulboeken 📖 kwamen later pas. Helaas heb ik mijn eigen zwangerschapsdagboek daarom niet zelf kunnen gebruiken. Ik had zelf ook geen ander negen maanden invulboek. Ik kende het concept niet eens.

Waardevolle info voor je zwangere zus, vriendin of dochter!

Het voordeel was dat, toen ik één jaar later, besloot een invulboek voor tijdens je zwangerschap te ontwikkelen, ik kort geleden zelf nog zwanger was! Hierdoor wist ik heel goed welke vragen wel en niet relevant waren op welk moment. Vraag je je nu af: waarom moet ik mijn zwangerschap vastleggen? Nou, zodat je die kleine details, zoals hoe je je op een bepaald moment voelde, niet vergeet. Waardevolle informatie die je later met je zwangere zus, vriendin of misschien zelfs je eigen dochter kunt delen!

Hoe groot is je baby nu?

Ik had tijdens mijn zwangerschap van Evi een app op mijn telefoon waarop ik iedere week kon zien hoe groot de baby op dat moment was. De grootte werd weergegeven in de vorm van een stuk fruit of groente. ‘De baby is nu zo groot als een avocado 🥑’. Dan keek ik naar de avocado in mijn fruitmand, en hield het eventjes vast. Het idee dat er nu écht een kindje in mijn buik groeide kwam ineens veel dichterbij!

Ik vond dat zo leuk omdat ik echt een beelddenker ben. Daarom besloot ik dit ook te verwerken in mijn zwangerschapsdagboek. Dus, ga je je zwangerschap vastleggen, dan vind je door het dagboek heen elke week een illustratie van een stuk fruit of groente die aangeeft hoe groot je baby op dat moment is!

De details van mijn eerste zwangerschap weet ik niet meer…

Helaas kan ik me van mijn eerste zwangerschap niet echt veel details meer herinneren. Het is inmiddels ook alweer twaalf jaar geleden! Het enige dat ik me nog goed kan herinneren is dat ik nooit misselijk was (ook niet in de ochtend), en dat Hannah in de laatste weken nog steeds in een stuit lag en ik daarom koos voor een geplande keizersnede. Maar al die andere details, nee, die weet ik niet meer.

Zo ook de buikfoto’s 📷🤰. Dat is zoeken, want die staan ergens op een oude harde schijf. Of ik zou mijn Facebook profiel kunnen doorspitten om ‘snel’ nog een klein en onscherp beeld terug te kunnen vinden. Kortom: had ik destijds maar een zwangerschapsdagboek bijgehouden, dan had ik nu lekker terug kunnen bladeren!

Relevante vragen, plek voor foto’s en voldoende schrijfruimte

Zoals ik al aangaf, omdat ik één jaar voor de ontwikkeling van mijn zwangerschapsdagboek zelf zwanger was, wist ik op dat moment heel goed welke vragen wel en niet van toepassing waren op welk moment. Verder heb ik het dagboek zo ontworpen dat je al je echo en buikfoto’s erin kunt plakken. Maar, als je meer een dagboekschrijfster 🖋 bent, dan kun je deze ruimte ook gebruiken om lekker veel te schrijven.

Leg (jij) deze bijzondere periode (wel) vast!(?)

Ben jij (net) zwanger? Dan zou ik zeggen: koop het zwangerschapsdagboek en ga je zwangerschap vastleggen! Hij komt (bij de meeste mensen) maar één, twee of drie keer voorbij. Het is een unieke periode die je niet zomaar even over doet. Daarnaast kan schrijven ook helpen bij het verwerken van alle heftige emoties en eventuele angsten 😱 die je kunt ervaren tijdens een zwangerschap.

Of, ken je iemand die zwanger is? Geef het negen maanden dagboek dan cadeau. Hiermee geef je een super waardevol geschenk ✨ dat in de toekomst een bijzondere herinnering bewaard. Ik wou dat ik er zelf destijds ééntje had gekregen!

Je bestelt het zwangerschapsdagboek via: heegoodies.com.

Ik heb alle producten met veel liefde vormgegeven en bedacht!

Vergelijkbare berichten