Beginnen met budgetteren is niet moeilijk!
Het lijkt misschien lastig, maar beginnen met budgetteren is niet moeilijk. Écht niet. En geloof mij, als je de smaak eenmaal te pakken hebt, kan het zelfs verslavend werken! En ik kan het weten, want ik ben namelijk één van die weinige creatievelingen die budgetteren en de administratie bijhouden leuk vind. 😅 No kidding!
Steek jij nog altijd je kop in het zand? Dat gaat écht niet meer!
Beginnen met budgetteren is niet moeilijk, maar voor sommige mensen kan het wel lastig zijn. Zeker als je zo’n type bent dat liever de kop in het zand steekt, geld over de balk smijt en, ‘fingers crossed’, hoopt dat het aan het einde van de maand wel goedkomt. Ben jij dit? Dan heb ik nieuws voor je: negen van de tien keer komt het niet vanzelf goed. Tenzij je een heel dik salaris hebt misschien. Maar zelfs dan is het tegenwoordig haast niet meer mogelijk ‘maar wat te doen’. Het leven is, zoals je vast wel gemerkt hebt, de afgelopen jaren een heel stuk duurder geworden.
Verslaafd aan budgetteren
Ja, ik beken: ik ben zo’n ‘gekkie’ die geniet van budgetteren. Beginnen met budgetteren was voor mij dus ook niet lastig. Dat ging een beetje vanzelf. Ik had zakgeld, kleedgeld en op een gegeven moment een bijbaantje. Toen kwamen op een dag mijn eerste ‘vaste lasten’: spaardoelen die ik zelf had bedacht en het opwaarderen van mijn simkaart (yup ik ben een Millennial! 😂😂😂). En daar begon het eigenlijk allemaal mee.
Budgetteren is gewoon optellen en aftrekken
Op een dag ging ik dus met mijn moeder zitten en vertelde ze mij hoe ik een kasboekje moest bijhouden. We pakten een schriftje 📔 en ze zei: ‘nou, je telt eerst al je inkomsten van de maand bij elkaar op. En daarna trek je alle kosten die je denkt te maken er weer vanaf. Zo simpel is het: optellen en aftrekken!’
Budgetteren voor ‘grote mensen’ is natuurlijk wel complexer…
Oké, oké, zo makkelijk was het voor mij toen. Ik had amper tot geen vaste lasten. Dus tja, dan is budgetteren natuurlijk een eitje! Maar mijn moeder gaf me hiermee wel een mooie basis. Want die spaardoelen en vaste lasten werden steeds complexer naarmate ik ouder werd, nog voordat ik het huis uitging. Ik had de smaak dus al vroeg te pakken en maakte vanaf toen eigenlijk altijd een plan. Wat wil ik met mijn geld? En hoe lang moet ik dan voor iets sparen? Dat was echt wel even anders dan hoe mijn vriendinnen destijds omgingen met geld. 💸 Hun strategie? SPENDEN!
Goed, ik ga je vast op weg helpen met een stappenplan!
Lang verhaal kort, ja ik ben één van de weinige creatieve mensen die budgetteren en de administratie bijhouden leuk vind. Daarom heb ik ook ‘Mijn Budgetplanner‘ ontwikkeld. Dit invulboek helpt je om te beginnen met budgetteren en orde in je financiële chaos te scheppen. Dat geeft inzicht, en inzicht in je financiën is key! Als je geen idee hebt waar je geld naartoe gaat, dan kan je ook je gedrag niet aanpassen. En dus ook je financiële situatie niet verbeteren. Tenzij je trouwt met een miljonair 😜. Goed, laten we beginnen.
Stap 1 – Schrijf je vaste inkomsten op
Pak pen en papier (of ‘Mijn Budgetplanner’ 😉) erbij, een rekenmachine en open je internetbankieren. Maak een kolom: Vaste inkomsten.
Daar noteer je alle inkomsten die je elke maand ontvangt. Denk hierbij aan je salaris, eventuele toeslagen of je (pensioens)uitkering.
Stap 2 – Schrijf je extra inkomsten op
Maak daaronder een kolom: Extra inkomsten. 💵 Daar schrijf je dingen op die je alleen deze maand extra ontvangt zoals je vakantiegeld, of geld dat je hebt bijverdiend met een side hustle zoals verkopen via Marktplaats of Vinted.
Stap 3 – Schrijf je vaste lasten op
Maak een kolom: Vaste lasten. Deze mag wat groter zijn want dat zijn er waarschijnlijk veel meer. Hier schrijf je alle lasten die maandelijks terugkeren. Denk aan je huur 🏠, verzekeringen etc. Maar ook aan dingen die niet hoeven zoals Netflix. Dus ook terugkerende kosten waar je zelf voor hebt gekozen.
Stap 4 – Schrijf je extra uitgaven op
Maak een kolom: Extra uitgaven. Deze mag weer wat kleiner zijn. Hier schrijf je dingen op die je alleen in deze maand moet betalen. Dit kan bijvoorbeeld de jaarlijkse contributie van de voetbalclub zijn of de tuinman die je die maand nog moet betalen. Op deze manier kom je minder snel voor een verrassing te staan.
Stap 5 – Optellen en aftrekken
Tel nu alle inkomsten bij elkaar op en trek alle uitgaven af. Nu zie je hoeveel geld je deze maand ‘over’ hebt. 💰 Het woord over staat tussen haakjes, want nu ben je er natuurlijk nog niet! Je moet ook nog leven. Denk aan de boodschappen en andere dagelijkse uitgaven. Maar voordat we daar aan beginnen gaan we eerst naar Stap 6!
Stap 6 – Schrijf je spaardoelen op
Maak een kolom: Spaardoelen. Daar schrijf je op hoeveel je die maand voor welk(e) spaardoel(en) apart wilt zetten. Probeer haalbare bedragen weg te zetten. Wat kun je deze maand écht missen?
Heb je nog geen spaardoelen bepaald? Neem dan even een momentje en maak een apart overzicht met spaardoelen die je dit jaar (of de komende jaren) wilt behalen. Kom je er niet uit of heb je geen inspiratie? In mijn Budgetplanner vind je speciale pagina’s die je op weg helpen en je helpen om je spaardoelen concreet te maken.
Stap 7 – Hou je dagelijkse uitgaven bij
Maak nu een kolom: Uitgaven dagboek. Deze mag heel lang worden, misschien zelfs wel een aantal pagina’s. Hier hou je je dagelijkse uitgaven bij. Denk aan je boodschappen 🍕🍉🍪🍅, koffie op een terrasje, huishoudartikelen etc. Wanneer je hier (bijvoorbeeld) wekelijks even voor gaat zitten wordt het op tijd duidelijk of je je maandbudget haalt. En zie je waar je eventueel op kunt besparen of andere keuzes in moet maken.
💡 Tip: Geef jezelf een boodschappenbudget! Je kunt er ook voor kiezen om jezelf wekelijks een boodschappenbudget te geven en deze meenemen in je ‘vaste lasten’. Je moet tenslotte eten. Tenzij je geen idee hebt hoeveel je ongeveer per week uitgeeft aan eten. Dan is het wel handig om dit eerst via het uitgaven dagboek op te schrijven. Want dan krijg je inzicht. Wil je besparen op je boodschappen? Bekijk dan ook eens onze handige maaltijdplanners!
Stap 8 – Hou vol!
Hou minimaal één keer per twee weken je uitgaven dagboek bij. Wekelijks is eigenlijk nog beter. Vooral wanneer je net bent begonnen met budgetteren. Herhaal dit gehele proces sowieso iedere maand, bijvoorbeeld nadat je je salaris hebt gekregen. Kies een vast moment in de week, dan wordt het vanzelf een routine!
Wanneer je dit een tijdje volhoud krijg je inzicht waarop je eventueel kunt besparen. Lukt het je om jezelf een boodschappenbudget 🛒 te geven en daar niet steeds overheen te gaan? Of zijn je spaardoelen wellicht te hoog en onrealistisch? Je gaat het allemaal ontdekken wanneer jij gaat beginnen met budgetteren!
Heb je de smaak te pakken en wil je meer tips?
Ik hoop dat dit artikel je heeft geholpen of dat je enthousiast bent geworden om te gaan beginnen met budgetteren! Heb je nog meer hulp en tips nodig? Dan raad ik je aan mijn Budgetplanner 🗒 te proberen. Dit kasboek maakt gebruik van bovenstaande stappenplan en is handig vormgegeven, zodat je deze stappen eenvoudig maandelijks kunt doorlopen.
Verder vind je naast de twaalf maandoverzichten ook jaaroverzichten, ruimte voor het opbouwen van spaardoelen, aflossen van schulden, overzichten voor de vakantie- en feestdagen, motivaties en meer geldtips en handigheidjes. Dat aankoopbedrag heb je er binnen no time uitgehaald! ✨
⭐ ⭐ ⭐ ⭐ ⭐ Beste budget planner die er is ‘Deze aangeschaft om inzicht te krijgen in inkomsten en uitgaven. Fijne budget planner om inzicht te hebben in je financiële leven en vooral weten wat er nu echt in en uit gaat, want zeg nu zelf weet jij waar je verdiende geld aan op gaat? in deze planner kom je er achter.’
Review Bol.com: Donnaliefje 50-59 jaar
De Budgetplanner en andere handige planners vind je hier!